Johann Christoph Giessing, nakon šesnaest godina života u Beču, gdje se školovao i radio, seli se u Nürnberg. Tamo 1900 osniva firmu: „J.C.Giessing Lampen und Metallwaaren-fabrik„ Firma koju osniva bavi se proizvodnjom metalne galanterije i fenjera. U ponudi imaju veliki izbor petrolejskih lampi, fenjera, te ručnih petrolejskih svjetiljki. Uz to firma je surađivala s tvornicama koje su proizvodile fenjere. Najpoznatiji suradnik bila je tvornica Hermanna Niera „Hermann Nier Feuerhandwerk“ iz Beierfelda. Od Niera bi fenjere kupili, stavili na njih drugo staklo i pločicu od mesinga s logom i natpisom : J.C.GIESSING – NÜRNBERG DEUTSCHE REICHSBAHN. Te bi fenjere onda preprodavali, a najčešće su išli za potrebe njemačke željeznice. Uz Niera imali su još suradnika od kojih bi kupovali fenjere, a jedna takva je i tvornica Eger & Blickle iz Nürnberga.

Bay.St.E.B. oznaka je za Bayerische Staats-Eisenbahnen = Bavarska državna željeznica. Puni naziv je „Königliche Bayerische Staats-Eisenbahnen“ (Kraljevska bavarska državna željeznica) a kartica je K.Bay.Sts.B. Ovi modeli fenjera koji su proizvedeni poslije šestog mjeseca 1921, imaju natpis : REICHSBAHN. Naime od tada sve državne željeznice postale su vlasništvo Reicha kojim je upravljalo Ministarstvo prometa.

Rimski broj IV je oznaka modela fenjera. Ispod toga je naveden mjesec i godina proizvodnje, inicijali osnivača tvornice te naziv grada: J.C.G. NÜRNBERG.

Fenjer nema klasični podizač stakla. Da bi se fenjer upalio, treba otvoriti prolaz na pladnju koji drži staklo na plameniku, te kroz taj otvor se proturi upaljena šibica koja će upaliti fitilj u plameniku. Nakon paljenja, taj otvor treba zatvoriti. Ovaj fenjer koristio se za osvjetljavanje signalizacije na željeznici. Na njemačkom jeziku naziva se još i „Weicheneinstelllaterne“. Obično se stavljao u primjereno kućište koje je služili za signalizaciju na skretnicama. A ako nije namijenjen za stavljanje u kućište od signalizacije, onda je ovaj model imao vlastito kućište pa mu je namjena bila da daje crveno ili zeleno svjetlo. Na fotografijama iz njemačkog muzeja signalne rasvjete na željeznicama vidljiv je primjerak „Handlaterne für Weichenwärter“ iz 1928. godine.                                      https://www.dampflokmuseum.de/fileadmin/content/default/Museum/Wissenswertes-Aktuelles/sonderschau-teil2-bayerisch.pdf

Budući da su ovi fenjeri, ako signalna rasvjeta na željeznici, s dolaskom električne energije postali nepotrebni i bezvrijedni, kao takvi su brzo i zamijenjeni. Danas su iznimno rijetki i cijenjeni među kolekcionarima.

Fotografija fenjera prije restauracije

Fotografija fenjera prije restauracije

Izvor fotografije: https://www.dampflokmuseum.de/fileadmin/content/default/Museum/Wissenswertes-Aktuelles/sonderschau-teil2-bayerisch.pdf

Izvor fotografije: https://www.dampflokmuseum.de/fileadmin/content/default/Museum/Wissenswertes-Aktuelles/sonderschau-teil2-bayerisch.pdf

Firma „J.C.Giessing Lampen und Metallwaaren-fabrik„ dugi niz godina, nekoliko desetljeća, kupovala je fenjere od tvornice „Hermann Nier Feuerhandwerk“ iz Beierfelda. Kupljenje fenjere bi preprodavali, nakon što bi na njih stavljali pločicu od mesinga i staklo sa svojim logom. Evo jedno staklo s logom firme. Logo je okrugli s prikazom mjeseca i zvijezda, a registriran je kao brand 1894. godine.