Vrlo zanimljiv fenjer, proizveden u tvornici koja će postati jedna od najpoznatijih tvornica fenjera u svijetu. Ali u vrijeme kada je ovaj fenjer proizveden, tome se vlasnik tvornice, Hermann Nier, nije nadao.  

1913.

1913.

Punim imenom, Carl Hermann Nier, (11. ožujka 1854. – 17. veljače 1921.) živio je u mjestu Beierfeld u njemačkoj pokrajini Saska. Tamo je 1870-tih godina imao vodoinstalatersku radionicu. U toj radionici, među ostalim stvarima koje je radio, proizvodio je i fenjere. S nabavom strojeva radionica je prerasla u tvornicu. 1893. godine braća Hermann i Ernest Nier osnivaju centar za proizvodnju olujnih fenjera ili kako se na njemačkom kaže: Sturmlaternen.

Vrlo brzo nakon osnivanja, tvornicu je kupila kompanija Frankonia Albert Frank. Ta kompanija je bila u istome gradu, a uglavnom je proizvodila svjetiljke za automobile i bicikle, kao i metalne stvari za kuće i kuhinje. S kupovinom tvornice, braća Hermann i Ernest Nier upravljali su pogonima proizvodnje kao menadžeri. Zbog razlika s Frankonijom, Hermann Nier je 1902. pokrenuo vlastitu tvornicu olujnih fenjera pod nazivom: "Hermann Nier Feuerhandwerk". U toj tvornici, Hermann primjenjuje vlastiti način proizvodnje fenjera, a završni proizvodi su mu bili bez ručnog lemljenja, te su na površini imali tanak sloj rastaljenog kositra za zaštitu od korozije. Kalajisanje fenjera se odvijalo metodom uranjanja u vruću kupku. Iste godine, Hermann Nier je svoj način rada dao patentirati.

Na cijevi iznad stakla se nalaze oznake DRGM i brojevi određenih patenata.

D.R.G.M 544 938 = označava patent iz 1912. Radi se o načinu pričvršćivanja cijevi za zrak. Vlasnik patenta je Hermann Nier.

D.R.G.M 563 933 označava patent iz 1913. Radi se o ručici s drvenom drškom koja služi za podizanje stakla kako bi se omogućilo lakše paljenje i gašenje plamenika fenjera. Vlasnik patenta je Hermann Nier.

Na staklu se nalazi logo i natpis: PATENT FIREPROOF Made in Germany

1914. godine registriran je „Feuerhand“ kao oznaka robne marke, a 1920. marki je dodan okrugli amblem. U to vrijeme u Njemačkoj, sve što je bilo registrirano, imalo je oznaku DRGM, što je kratica za: “Deutsches Reichs-Gebrauchsmuster”. Od 1921. godine, tvornicom koja je poznatija pod nazivom „Nier Feuerhand“ upravljaju Hermannovi sinovi: Bruno, Curt i Woldemar Nier. 1930-ih godina tvornica je bila najveći proizvođač fenjera u svijetu.

Bruno Nier, po struci inženjer, imao je, poput svoga oca, dosta patenata, a najpoznatiji su mu patenti za model 201 te patentiranje modela na hladni zrak i razvoj serije fenjera koji su kasnije pod nazivom „Baby“.

Ovdje imamo presliku patenta od 27. svibnja 1902. Vlasnik patenta je Hermann Nier. 

Treba reći i to da, iako je ovaj model bio patentiran, gotovo identične ili vrlo slične modele fenjera nalazimo kod drugih proizvođača. Npr. Fröhlich & Wolter – model fenjera Frowo No 120; Albert Frank; Friedrich Günther; Stubgen & Co – model fenjera Virgo Nr.505/7. U tvornici "Hermann Nier Feuerhandwerk" ovakav sličan, gotovo isti oblik imao je jedan model iz serije „Schildkröte Lanten (Deutsches Reich –Patent)“, a kasnije, po uzoru na ovaj patent rađeni su Feuerhand modeli pod brojevima: 205, 223, 323, 327, 423 i 427.

Izvor fotografije: https://manualzz.com/doc/9394923/a-brief-history-of-feuerhand-lanterns

Izvor fotografije: https://manualzz.com/doc/9394923/a-brief-history-of-feuerhand-lanterns

Restauracija ovog fenjera je bila iznimno zahtjevna. Ipak, uspjeli smo fenjer „vratiti u život“ i učiniti ga funkcionalnim. Za ovako rijedak model isplatilo se dati truda. Proces restauracije vidljiv je u ovome videu.