Izvor: https://petroman.de/steckbrief/mehr/hanswerner/frowo1935.htm

Izvor: https://petroman.de/steckbrief/mehr/hanswerner/frowo1935.htm

Povijest brenda FROWO počinje 1878. osnivanjem vodoinstalacijske radionice Hermanna Fröhlicha u mjestu Sachsenfeldu. U toj radionici, ručno su se izrađivale svjetiljke različite primjene. Policijske svjetiljke, svjetiljke za domaćinstvo itd… 1886. godine Hermann Fröhlich dobio je sina, Rudolfa Fröhlicha. 1887. rođen je Erich Wolter koji će s vremenom postati zet Hermanna Fröhlicha. 1906. godine počinje proizvodnja olujnih fenjera ili kako su ih oni zvali „Sturmlaterne“ Iste godine počinje i izgradnja kuće u Spiegelwaldstraße u gradiću Beierfeld. S vremenom radionica postaje tvrtka i 1912. godine tvrtkom upravljaju Rudolf Fröhlich i Erich Wolter. Početna slova njihovih prezimena čine naziv tvrtke FROWO, a isti naziv je i službeno registriran 1926. godine. Te godine su registrirali i logo koji se može vidjeti na prvim fenjerima, a to je pastirski pas koji u ustima drži fenjer.

Tvrtka se od kraja Prvog svjetskog rata 1918. godine širi i njeni proizvodi, koji uz fenjere uključuju i kante za zalijevanje, peći na alkohol, metalnu galanteriju, itd., prodaju se diljem svijeta, od Japana do Amerike. Početna tvrtka koja je zapošljavala oko 30 ljudi, pred početak Drugog svjetskog rata imala je 269 zaposlenika. Mjesečna proizvodnja bila je oko 125 000 fenjera, što je značilo 6200 primjeraka dnevno. Od svega proizvedenoga udio izvoza je bio 78%!

Fenjeri tvornice FROWO bili su kvalitetni i pouzdani kao i fenjeri tvornice Nier Feuerhand. Čak su imali vrlo slične proizvode kao i oni. Drugim riječima, FROWO fenjeri su bili toliko slični Feuerhandovima da je sam Hermann Nier u vremenskom razdoblju između 1925. i 1932., a i poslije, sudski osporavao patentno pravo Rudolfu Fröhlichu i Erichu Wolteru. Iz današnje perspektive, imao je potpuno pravo, ali tada u to vrijeme, to je bilo ocijenjeno samo kao ljubomorno osporavanje jer su bili svakako konkurencija, a brojne tvrtke žele osvojiti tržište samo za sebe. S Drugim svjetskim ratom nastaju kako globalni, tako i lokalni problemi, a poslije rata tvrtka FROWO proizvodila je samo modele: Nr.420, model na topli zrak, te modele na hladni zrak Nr. 50, Nr. 75 i Nr. 340.  Potpuni prestanak rada tvornice nastupio je 1990. godine.

Izvor: http://www.laternenshop.homepage.t-online.de/frowo.htm

Izvor: http://www.laternenshop.homepage.t-online.de/frowo.htm

No105  1926. - 1943.

No105 1926. - 1943.

Na fenjeru su vidljivi natpisi modela i loga fenjera. Pas koji u ustima drži fenjer. No105 FROWO.

Fenjer je visok 40 centimetara. Ručka za držanje fenjera nije originalna.  Fenjer je dimenzijama vrlo sličan modelu Nr 201. iz tvornice Feuerhand. Fitilj za fenjer je širok 15 milimetara, a s punim tankom petroleja može svijetliti više od 20 sati. 

Nr.55 1934. - 1944.

Nr.55 1934. - 1944.

Visina fenjera je 22 centimetra. Na vrhu dimnjaka je natpis: FROWO No.55. MADE IN GERMANY. Na poleđini tanka za perolej je naziv firme, logo i broj modela. Zanimljivosti fenjera su sljedeće: cijevi i gornji dio tvornički su rađeni od dva dijela koja se spoje. Ovakav način izrade specifičan je za Frowo. Staklo fenjera je zasebno, tj. niti jedno drugo staklo bilo kojeg fenjera ne bi mu odgovaralo. Jedino bi u njega moglo stati staklo iz fenjera Bat 157. iz tvornice Stübgen & Co., ali ne bi odgovaralo. Širina fitilja je 10 milimetara.

Nr. 340  Godina proizvodnje: oko 1950.

Nr. 340 Godina proizvodnje: oko 1950.

Fenjer je visok 40 centimetara. Najveći je fenjer iz FROWO proizvodnje. Pored čepa za tank petroleja nalazi se naziv firme i broj modela Nr. 340. Na poleđini tanka je natpis: Made in German Dem. Rep. Crvena boja na dnu tanka za petrolej nije originalna. Restauracija fenjera zahtijevala je lemljenje pri dnu i to je iz estetskih razloga obojeno. Širina fitilja je 20 milimetara što čini da ovaj fenjer daje svjetlosti  kao 10 do 12 upaljenih svijeća.

Različiti uzorci na staklima. Lijevo staklo je iz 1926. godine. Na sebi ima logo firme a to je pastirski pas s fenjerom. U sredini je staklo iz vremena prije Drugog svjetskog rata. Vidi se naziv firme, a iznad toga piše MADE IN GERMANY. U istoj razini, na poleđini je natpis na francuskom jeziku: FABRIQUÉ EN ALLEMAGNE. Desno se nalazi staklo koje se proizvodilo poslije Drugog svjetskog rata. Ispod naziva firme je natpis MADE IN GDR. Postoji još nekoliko različitih oblika stakla. Vjeruje se da je firma Frowo imala vlastitu proizvodnju stakala za svoje fenjere.

Nr. 420. Godina proizvodnje: oko 1970. godine.

Nr. 420. Godina proizvodnje: oko 1970. godine.

Ovaj model je zadnji model fenjera na topli zrak koji se proizvodio u tvornici Frowo. Pored čepa za tank, koji je bez oznake, nalazi se natpis: MADE IN GDR. Visina fenjera je 34 centimetra. Širina fitilja za ovaj fenjer je 15 milimetara. Na vrhu fenjera vidljiv je mehanizam za podizanje stakla. Takav se mehanizam može vidjeti na mnogim starijim fenjerima. Iako je fenjer noviji i među kolekcionarima nije toliko popularan, odlikuju ga pouzadanost i kvaliteta izrade. Lijepo svijetli što je i karakteristika svih Frowovih fenjera.

Nr. 75. Godina proizvodnje: krajem 1980-ih godina.

Nr. 75. Godina proizvodnje: krajem 1980-ih godina.

Na vrhu dimnjaka nalaze se tri natpisa FROWO. Fenjer je visok 30 centimeta. Iako je proizveden krajem osamdesetih godina, prije restauracije bio je u iznimno lošem stanju. Tu je fotografija prije restauracije. 

Visina fenjera je 20 centimetara. Širina fitilja za ovaj fenjer je 10 milimetara. To je pomalo i neobično, budući da fenjeri drugih proizvođača ovih dimenzija imaju fitilj širok 8 ili manje milimetara.