O fenjerima koji se proizvodili u tvornici "Plechové a lakované zboží" koja je bila u vlasništvu Josefa Kunzera, malo se zna. Sa sigurnošću se može reći da su ti fenjeri i lampe imale logo koji je imao slovo P, sunce i slovo S. Slova P i S označavala su Prag-Smíchov, tada industrijski dio gada Praga. Za neke fenjere koji su bez loga ili su ne označeni pretpostavlja se da su proizvedeni u tvornici "Plechové a lakované zboží" ili u tvornici "Akciová společnost pro průmysl zbožím kovovým" koja je također bila u vlasništvu Josefa Kunzera. Kompanija je u vremenskom periodu od 1898. do 1918. imala veliku ekspanziju, a proizvodi su se prodavali u cijeloj tadašnjoj Austro-Ugarskoj Monarhiji. Budući da su Njemački fenjeri iz toga vremena uglavnom bili s oznakom D.R.G.M (Deutsches Reichs- Gebrauchsmuster), za one fenjere koji su se mogli vidjeti u tadašnjim katalozima trgovaca iz Austro-Ugarske, a nisu označeni, za njih se pretpostavlja da su iz jedne od tvornica Josefa Kunzera.

U svakom slučaju ovi fenjeri su iznimno rijetki i u kolekcionarskom svijetu, jako cijenjeni. 

Ovaj fenjer je u katalozima označen pod brojem „7“. Godina proizvodnje je između 1898. i 1918. godine. Iznimno je rijedak i za sada je jedini kompletan takav, sa svim svojim originalnim dijelovima kojeg su članovi Udruge Svjetlost Fenjera do sada imali priliku vidjeti. Originalno staklo za ovaj fenjer bilo je kod kolegice Melanie Loveland kolekcionarke iz grada Portlanda, savezna država Oregon, Sjedinjene Američke Države. Melanie u svojoj kolekciji ima zavidan broj europskih fenjera, a nama je, kad je saznala da imamo fenjer, poklonila ovo originalno staklo sa logom sunca i slovima P i S.

HVALA, MELANIE LOVELAND!!

Petrolejska rasvjeta iz prodajnog asortimana veletrgovačke kuće Bardos&Brachfeld iz Budimpešte, koja je bila jedan od najvećih distributera rasvjete u Austro-Ugarskoj Monarhiji

Petrolejska rasvjeta iz prodajnog asortimana veletrgovačke kuće Bardos&Brachfeld iz Budimpešte, koja je bila jedan od najvećih distributera rasvjete u Austro-Ugarskoj Monarhiji

Na katalogu je fenjer koji je manji i pod oznakom je „5“. Mi takav fenjer još nemamo u kolekciji ali imamo originalno staklo za njega. Staklo je iznimno rijetko. Nije standardnih dimenzija koje su uobičajene za fenjere iz toga razdoblja i poslije. Ovo odgovarajuće staklo, stati će na svoje mjesto u svoj odgovarajući fenjer i ni u jedan drugi neće po dimenzijama odgovarati.

Fenjeri iz asortimana veletrgovačke kuće Wohanka & Tarsa iz Budimpešte za vrijeme Austro-Ugarske Monarhije

Fenjeri iz asortimana veletrgovačke kuće Wohanka & Tarsa iz Budimpešte za vrijeme Austro-Ugarske Monarhije

Ovdje u katalogu pod brojem jedan, vidi se fenjer sa drvenom ručkom. Pretpostavlja se da je to jedan od uopće prvih serija cjevastih fenjera koji su pravljeni na europskom kontinentu. Fenjer na sebi nema oznaka. Dizajnom se vidi da je kopija prvih američkih fenjera, koji su se masovno počeli proizvoditi 1870. godine. (patent Johna H. Irwina iz 1868. godine) Tridesetak godina poslije, ili još i manje dvadesetak, proizvode se i u Europi. Fenjer ima drvenu dršku, što inače nije običaj kod američkih fenjera. Ta drvena drška je s vremenom „pojedena“ pa je zamijenjena s „novom“.