Heinrich Friedrich - Löffel, Blech und Lackierwaren Fabrik.  Beierfeld, Njemačka. Godina proizvodnje:1905.

Heinrich Friedrich - Löffel, Blech und Lackierwaren Fabrik. Beierfeld, Njemačka. Godina proizvodnje:1905.

Zanimljiv fenjer iz mjesta Beierfeld iz njemačke pokrajine Saska. U Njemačkoj su na tome relativno malom prostoru početkom dvadesetog stoljeća bile smještene mnoge tvornice koje su ili proizvodile isključivo fenjere, ili su među svojim mnogobrojnim proizvodima imali i fenjere. Od tvornica koje su isključivo proizvodile rasvjetna tijela i fenjere tu su: "Hermann Nier Feuerhandwerk", "Fröhlich & Wolter Metallwaren Fabrik" i "Albert Frank Laternen Fabrik- Frankonia". Čini se kao da je proizvodnja svjetiljki i fenjera bio trend u tome mjestu, a iz te tri tvornice izašlo je na desetke različitih modela fenjera koji su poznati svuda u svijetu. Navest ćemo samo poznate brandove kao što su „Feuerhand“ i „Frowo“. Od tvornica koje su u svojoj proizvodnji imale i ostale stvari od limene galanterije, tu su "Ludwig Hutzler Blech und Lackierwarenfabrik" i "Heinrich Friedrich Löffel, Blech und Lackierwaren Fabrik".

U ovoj zadnjoj navedenoj tvornici proizveden je ovaj fenjer. Tvornicu je osnovao, punim imenom Gottfied Heinrich Friedrich još davne 1789. godine, puno ranije nego su se u Beierfeldu proizvodile svjetiljke. Glavna djelatnost njegove tvornice bila je proizvodnja žlica. Kasnije, kako se tvornica proširila i kako su u tvornici radili njegovi sinovi, tako je proširen proizvodni asortiman a fenjeri se proizvode od kraja devetnaestog stoljeća.

Ovaj fenjer je zanimljiv zbog svoje neuobičajene konstrukcije i metode podizanja stakla. Vidljiva je ručkica s natpisom D.R.G.M što je kratica za: “Deutsches Reichs-Gebrauchsmuster”. Tu je i „Anker Sturmlaterne“, što je logo fenjera i broj patenta No 56133.

Fenjer je visok 41.5 centimetara. Logo na staklu fenjera je u obliku sunca. Na logu su vidljiva slova „G F H M“ i natpis: Berlin. Zbog nedostatka informacija, ne može se reći da je ovo staklo originalno za ovaj fenjer. Plamenik i čep za tank petroleja nisu originalni nego su „posuđeni“ za fotografiranje s austrijskog fenjera Ditmar. Originalni plamenik na sebi ima logo tvornice koji izgleda kao sidro sa spojenim slovima H i F što su inicijali osnivača tvornice, Heinricha Friedricha.