Model LUNA KARLOVAC No100 se, za razliku od drugih modela, najviše i najduže proizvodio u tvornici Kordun. Proizvodnja je počela 1948. godine, točnije s ujedinjenjem firmi LUNA, LAV, ALPA i KORDUN u jednu firmu. Kako se lokacija pogona u kojemu su se izrađivali fenjeri mijenjala i kao je s promjenom lokacije pogona dolazilo do manjeg ili većeg preustroja strojeva i alata, tako je model No100 tijekom vremena doživljavao manje promjene. Ono što je zajedničko svim modelima je da su izrađivani na strojevima. Za njihovu izradu nije bilo potrebno meko varenje. Fenjeri koji su se u Europi i u svijetu proizvodili za vrijeme Prvog svjetskog rata i ranije, sastavljali su se ručno, tj. spojevi su se ručno lemili. S razvojem tehnologije, pogotovo u Njemačkoj početkom tridesetih godina prošloga stoljeća, fenjeri se izrađuju pomoću strojeva koji rade na principu presa. Prešanjem se prvo od sirovog materijala naprave sastavni dijelovi fenjera, a onda se također strojno ti dijelovi spajaju bez potreba za mekim varenjem. Pomoću toga može se fenjerima utvrditi njihova okvirna godina proizvodnje. Ako je za izradu fenjera bilo potrebno lemljenje ili meko varenje, onda je fenjer definitivno proizveden prije Drugog svjetskog rata. Svi modeli fenjera LUNA KARLOVAC nisu izrađivani ručno nego, na tada moderniji način, pomoću strojeva.

Kaže se da je model No100 kopija njemačkoga fenjera marke „BAT“ i to dvaju modela Bat No. 158 i Bat No. 159. Ali fenjeri marke BAT 158 i 159 su kopija njemačkih fenjera iz tvornice Feuerhand, točnije modela No. 275 i No. 276. Fenjer BAT 158 prvi puta se proizvodi poslije Drugog svjetskog rata i prva proizvodna serija je toliko slična fenjeru Feuerhand No. 275 da se može pretpostaviti da je rađena na istom stroju. Što se tiče našeg modela LUNA KARLOVAC No100, a i modela No101, može se reći da su oni kopija serije fenjera koju je osmislio i patentirao Bruno Nier. Bruno Nier bio je sin Hermana Niera, osnivača i vlasnika tvornice Feurehand. Fenjeri koje je osmislio Bruno Nier bili su manji od tada uobičajenih i kasnije su nazvani „BABY“serija fenjera. Patent za tu veličinom manju seriju fenjera Bruno je predao njemačkom zavodu za patente i tamo je registriran dana 6. svibnja 1933. pod serijskim brojem 669,776. Modeli LUNA KARLOVAC No100 i No101, BAT 158 i BAT 159, kao i mnogi koji su se proizvodili u Europi i diljem svijeta, kopija su toga njemačkog patenta.

Na ovim fotografijama je prvi model fenjera LUNA KARLOVAC, a pored njega lijevo je njemački fenjer Feuerhand No. 275 iz 1938. godine. Nažalost i jedan i drugi fenjer su prebojani, Luni nedostaje čep za tank petroleja i za razliku od Feuerhanda ima prebojanu žicu za dršku, postolje za staklo iznad plamenika i zaštitne žice za staklo. Ipak, uočljiva je sličnost ova dva fenjera. Može se reći da je ova prva serija Luna proizvedena po uzoru na fenjere iz tvornice Feuerdand model No. 275 iz 1938. godine.

Različiti patenti Bruna Niera koji su mnogima poslužili kao uzor za izradu fenjera veličina 25 i 20 centimetara. To je bila takozvana "BABY" serija malih fenjera.

Prva serija fenjera 1948.-1966.

Prva serija fenjera 1948.-1966.

Prva serija modela LUNA KARLOVAC No100. Sličnosti i razlike, gledano s lijeva na desno. Prvi fenjer je gotovo isti kao njemački Feuerhand 275, samo je s drugim oznakama. Na poleđini tanka za gorivo je logo firme Luna „LU(nasmijani mjesec)NA“. S prednje strane, lijevo od čepa piše KARLOVAC, a desno piše YOUGOSLAVIE. Na vrhu dimnjaka nema oznaka i staklo je bez oznaka. Fenjer u sredini ima iste natpise na tanku za gorivo. Razlikuje se po tome što ima postavljenu ručkicu za podizanje na drugom mjestu. Od cijevi za zrak prema vani, a ne prema unutra. Staklo se može naći s logom i natpisom. Kod zadnjeg, desnog fenjera na slici razlikuje se drugačiji regulator za veličinu plamena, dimnjak i na vrhu dimnjaka natpis: TVORNICA-KORDUN-No-100. Na donjem dijelu dimnjaka, iznad stakla, nalazi se 14 rupa za zrak. Isti takav dimnjak, sa 14 rupa za zrak i natpisom na vrhu, nalazi se kod druge serije modela No100. Ono što je zajedničko ovoj prvoj seriji je njihova visina od 24.5 centimetara, širina dna tanka od 11.4 centimetra i fitilj za ove fenjere širine 11 milimetara.

1949.-1966.

1949.-1966.

Druga serija modela LUNA KARLOVAC No100. U „Jubileju“ tvornice Kordun, koji je tiskan 1966. godine, povodom 50 godina postojanja tvornice, može se na jednoj fotografiji vidjeti ova serija fenjera. Na istoj fotografiji nadodana je fotografija fenjera iz sljedeće generacije ali sa dimnjakom iz ove serije. Iz toga se može zaključiti da se ova serija proizvodila do 1966. godine. Karakteristika ove serije, za razliku od sljedeće, je dimnjak s 14 rupa pri dnu iznad stakla i mjesto ručkice za podizanje stakla koje je, od cijevi za zrak, vani, nije unutra između cijevi, nego je s desne strane vani. Lijevo od čepa piše, nešto većim slovima nego u sljedeće serije, KARLOVAC, a desno od čepa piše YOUGOSLAVIE. Čepovi za tank goriva se za ovu seriju proizvode s natpisom KORDUN i logom. Logo „LU(nasmijani mjesec)NA“ nalazi se i na tanku za petrolej i na staklu koje s druge strane ima i natpis: KORDUN KARLOVAC No100 MADE IN YOUGOSLAVIA. Na vrhu dimnjaka, ova kao i novije serije ima natpis: TVORNICA-KORDUN-No-100. Visina fenjera je 25.5 centimetara, širina dna tanka za petrolej je 13,1 centimetar i fitilj za ovaj fenjer širok je 11 milimetara. Ova serija fenjera ima veći tank za gorivo od prošle serije. S napunjenim tankom fenjer je mogao svijetliti oko 20 sati, a davao je svjetla kao 5 upaljenih svijeća.

Vidljiv logo na staklu i na čepu za tank petroleja

Vidljiv logo na staklu i na čepu za tank petroleja

Internet izvor fotografije: http://vmki.gmk.hr

Internet izvor fotografije: http://vmki.gmk.hr

Manje razlike u završnoj izradi modela No100 prije 1966. i poslije 1966. godine.

Pretpostavka za godinu proizvodnje je od 1966. do sredine osamdesetih.

Pretpostavka za godinu proizvodnje je od 1966. do sredine osamdesetih.

Treća serija modela LUNA KARLOVAC No100. Ova serija proizvodi se poslije 1966. godine. Razlika od prethodne nije velika. Najuočljivija razlika je natpis na staklu. Ova serija ima staklo s natpisom STAR. Ručkica za podizanje stakla nalazi se lijevo uz unutrašnju stranu cijevi za zrak. Na donjem dijelu dimnjaka iznad stakla je osam rupa za zrak. Može se naći, kod svih modela fenjera, da rupe za zrak nisu pravilno raspoređene. Ili da čep za tank petroleja bude nakrivljen. To je ovisilo o majstoru koji je taj dan radio za strojem. Dakle, ljudska greška ili nedovoljna koncentracija prilikom izrade. Ipak, ovakve i slične nesavršenosti u izradi su se tolerirale sve dok je završni proizvod mogao biti funkcionalan. Ovdje na fotografiji se vide dva modela No100 iz istoga vremenskoga razdoblja, ali su rađeni od različitih majstora. Dimenzije ove serije su iste kao i kod prethodne.

Fotografija poleđine fenjera.

Fotografija poleđine fenjera.

Na staklu je natpis

Na staklu je natpis "STAR".

Pretpostavka godine proizvodnje je od sredine osamdesetih godina do 1991.

Pretpostavka godine proizvodnje je od sredine osamdesetih godina do 1991.

Četvrta i zadnja serija modela LUNA KARLOVAC No100 proizvodila se do početka Domovinskoga rata kada i završava proizvodnja fenjera u tvornici Kordun. Za razliku od prethodnih proizvodnih serija ovoga modela, ova zadnja serija je nešto tanjeg materijala i fenjer je malo lakši. Vidljive su i tanje žice koje pridržavaju i štite staklo. Zanimljivo je i to da ovome fenjeru ne odgovara staklo iz prijašnjih serija. Naime, donji dio dimnjaka iznad kojeg je 8 rupa za protok zraka je malo uži nego u ranijim serijama. Zbog toga je staklo za ovaj model malo drugačije. Na vrhu ispod dimnjaka uže je 2 milimetra i na njemu nema nikakvih oznaka. Na čepu fenjera nalazi se natpis KORDUN i logo. Na tijelu fenjera, kao i kod ranije serije, vidljiv je logo LU(nasmijani mjesec)NA i natpisi: KARLOVAC i YOUGOSLAVIE. Na vrhu dimnjaka je natpis: TVORNICA-KORDUN-No-100. Visina fenjera je 25.5 centimetara, širina dna tanka za petrolej je 13.1 centimetar i fitilj za ovaj fenjer širok je 12 milimetara.

Zbog toga što je tvornički slabo otisnut broj 100, neki krivo zaključuju da je ovo model No109. Na fotografiji je vidljiv slabo utisnut broj 100.

Zbog toga što je tvornički slabo otisnut broj 100, neki krivo zaključuju da je ovo model No109. Na fotografiji je vidljiv slabo utisnut broj 100.

Četiri serije modela No100. Uz ove modele postoje još i tri vrste fenjera rađene po uzoru na ovaj model. Jedna vrsta je za vojne svrhe, a dvije su namijenjene za izvoz.

Četiri serije modela No100. Uz ove modele postoje još i tri vrste fenjera rađene po uzoru na ovaj model. Jedna vrsta je za vojne svrhe, a dvije su namijenjene za izvoz.

Nekoliko fotografija s označenim različitim dijelovima fenjera modela LUNA KARLOVAC No 100.

Budući da ova stranica daje mogućnost ostavljanja komentara, pozivamo svakoga tko ima neku informaciju i/ili komentar o ovim fenjerima, ili općenito o proizvodnji fenjera na našim područijima, da nam se javi. 

U rujnu 2020, profesor u mirovini, Miljenko Ožura nam je poslao ovih par fotografija i tekst kojeg valja pročitati. Zahvaljujemo se profesoru i pozivamo sve ostale koji žele dijeliti informacije o Karlovačkom lampašu .