Po podacima iz Jubileja koji je tiskan 1966 godine, a izašao je povodom pedesete obljetnice postojanja tvornice Kordun, a u tome istom Jubileju se spominje tvornica Luna koja je počela s radom 1916. godine, zaključuje se da su se na području grada Karlovca ovakve lampe proizvodile još za vrijeme Prvog svjetskog rata. Drugi za sada dostupni podatci kažu da je tvrtku osnovao Karlo Zuckerman 1920. godine. Puni naziv tvrtke bio je ”LUNA” – industrija svjetiljaka i kovinske robe. Nalazila se u gradu Karlovcu na adresi Struga 9 (dio grada koji se danas naziva Gaza).

Natpis na dnu staklene posude za petrolej:  MADE IN JOUGOSLAVIE  2337 - 8

Natpis na dnu staklene posude za petrolej: MADE IN JOUGOSLAVIE 2337 - 8

Prve lampe imale su na kotačiću za regulaciju plamena utisnuta slova i reljefna obilježja. Takva i slična obilježja na ovome mjestu nisu rijetkost među ostalim proizvođačima lampi iz toga vremena. Naime, po tim reljefnim obilježjima na kotačiću plamenika prepoznaje se tvornica i proizvođač lampe.

Proizvodile su se lampe s plamenikom izrađenim od željeznog lima i od mesinga. Također imamo i lampe koje nemaju oznaku na plameniku, točnije na kotačiću za regulaciju plamena. Pretpostavlja se da su lampe s tom oznakom, tj. reljefnim uzorkom, starije. Ove lampe, puno vremena nakon uvođenja električne energije, mogle su se naći u seoskim kućama. Zbog toga ih neki danas uz sve ostale nazive za njih kao što su petrolejka, lucerna, lanterna, lampaš, svića …itd., nazivaju još i lampe seljančice. 

Proizvodile su se u više veličina. Manje su visoke 31 centimetar i za njih odgovara fitilj širine 12 milimetara. Veće su visine 36 centimetara i za njih odgovara fitilj širine 24 milimetara.